Granbarkborren utgör ett av de största hoten mot granskogar i södra och mellersta delarna av Sverige. Den nya studien visar att fällorna inte haft någon direkt effekt i bekämpningen av insekten. Foto: Maja Flygt/SVT

Skogsstyrelsen avbryter stor satsning på granbarkborrefällor

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsens avbryter sin stora satsning på att bekämpa granbarkborren med tusentals fällor i formellt skyddade skogsområden. Detta efter att en ny studie som visar att fällor har tveksam effekt vid bekämpning av granbarkborre.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart för oss som myndighet att använda så mycket pengar till fällor efter att vi tagit del av studien, säger Kerstin Ström som är projektledare på Skogsstyrelsen. 

Fällor ineffektiva

Förra året satte Skogsstyrelsen ut omkring 2700 barkborrefällor vid skyddad skog i Götaland och Svealand. En satsning som kostat cirka fem miljoner kronor. I år kommer fällorna inte sättas ut efter att Skogforsk nyligen presenterade en rapport som visar att dessa fällor har tveksam effekt. Enligt Kerstin Ström har tidigare studier av den här storleken inte genomförts i svensk miljö.

Men varför har ni satsat så stort på fällor när det tydligen inte finns så mycket evidens på att de är effektiva i svensk skog?  

– Fällor har varit en av de få åtgärder vi har kunnat använda för att bekämpa skogsbarkborren i de skyddade skogsområdena. I vissa av de områdena är det till exempel inte tillåtet att avverka.

I Kalmar län satte Skogsstyrelsen förra året totalt ut 335 fällor i sju områden. I Kronoberg användes 255 fällor i fem områden.

Bra alternativ för enskilda markägare

Skogsstyrelsen ändrar inga rekommendationer till skogsägare gällande användning av fällor i nuläget. Beslutet att inte sätta ut fällor rör enbart myndighetens egna satsningar. Kerstin Ström menar att fällor kan vara ett bra alternativ för enskilda markägare.

-  Jag tycker att vi fångade en hel del granbarkborrar förra året i fällorna och räddade på det sättet ganska många granar. Som enskild markägare har du inte den stora arbetskostnaden som i vårt projekt. Då kan fällor vara värt att satsa på, säger hon.

Här hittar du rapporten om granbarkborrefällor

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut som är finansierat av skogsbruket och staten. Deras rapport hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.