Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skogskonsulenten Karin Folkesson antecknar barkborrefällans koordinater när praktikanten Simon Almén sätter den i marken. Foto: Tomas Nyström / SVT

Fällor placeras ut för att bekämpa granbarkborren

Uppdaterad
Publicerad
Årets svärmning av granbarkborrar väntas komma inom kort. För att bekämpa de angripande granbarkborrarna sätter nu Skogsstyrelsen för första gången ut fällor i skyddade områden.

Förra året förstörde skadeinsekten virke för omkring tre miljarder kronor i Sverige. Men det är inte bara produktionsskogen som tar stryk när granbarkborren härjar.

Granar är livsviktiga

Granar är nämligen livsviktiga för en stor mängd arter och är till och med det trädslag i Sverige som flest andra arter är beroende av, enligt Skogsstyrelsen. För att skydda granarna och mångfalden av arterna i de skyddade områdena sätter därför Skogsstyrelsen för första gången upp fällor i fem områden i Kronoberg.

– Vi har i nuläget prioriterat fem områden där vi sett angrepp i fjol och där vi bedömer att naturvärdena är i behov av levande gran, säger Karin Folkesson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Områdena betraktas som skyddade områden. Förhoppningen är att trycka tillbaka den svärmning av granbarkborrar som väntas komma inom kort.

Lockar med feromon

I fällorna finns ett feromon som ska locka granbarkborrarna till sig. När granbarkborrarna lockats av doften och flugit in i fällorna är de sedan fast. Enligt planen ska fällorna regelbundet tömmas på granbarkborrar under perioden maj-juli, och i augusti ska fällorna monteras ned.

I klippet ovan visar Karin Folkesson barkborrefällorna.

I en tidigare version av artikeln saknades klippets grafik. Det ska nu vara åtgärdat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer