Smittskyddsläkare Christan Blomqvist säger att Kronobergarna kommer kunna fira jul som vanligt – nästan. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Nästan vanlig jul i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Kronobergs län är måttlig för tillfället. Jämfört med andra regioner har länet en relativt lindrig smittspridning.

– Detta är ju det som gäller nu, men läget kan ju förändras, säger Christian Blomqvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Regeringen införde restriktioner under onsdagen för att dämpa smittspridningen i samhället. Nu ska vi hålla avstånd och använda munskydd i kollektivtrafiken igen.

– Det är en påminnelse om att pandemin inte är över och att man måste stanna hemma när man är sjuk. Och man ska vara noga med handhygienen, säger Christian Blomqvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

En vanlig ovanlig jul

Julfirare i Kronobergs län kan än så länge pusta ut, då smittspridningen i nuläget ligger på en måttlig nivå jämfört med resten av landet.

– Ska man träffa nära och kära ska man vara frisk. Är man inte vaccinerad ska man tänka lite extra och vara rädd om varandra. 

Kommer det bli en tråkig jul?

– Man kan fira en ganska vanlig jul, men kanske inte helt vanlig, säger Christian Blomqvist.

LÄS MER: Osäkerhet kring julborden i Småland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet