I klippet visar Kenth Axelsson, fritidssamordnare på Tingsryds kommun, hur det ser ut i fiskestugan som nu ska bli EPA-fritidsgård. Foto: SVT/Clary Kroon

Kommunen om nya EPA-gården: Lösning på tidigare stök

Publicerad

När motorburna ungdomar träffades på en skolparkering i Tingsryd blev det så stökigt att kommunen fick in anmälningar. För att förhindra mötena på parkeringen blev kommunen tvungna att sätta upp en bom. “Nu har vi hittat en bredare lösning med en EPA-fritidsgård”, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.

Det har blivit väldigt populärt med A-traktorer och nu rullar fler än någonsin på landets vägar. De är särskilt populära i mindre kommuner. I till exempel Tingsryd finns det drygt 24 A-traktorer per 100 invånare i åldern 15-17. Det blir dock lätt stökigt när ungdomarna samlas och spelar hög musik, som i våras på parkeringen vid Wasaskolan i Tingsryd.

– Vi fick in anmälningar från grannar som tyckte att det var hög musik och stökigt på kvällarna. Vi hade en diskussion med Brottsförebyggande Rådet och kom fram till att en bom var en lösning, säger Mikael Jeansson (S). 

Första EPA-gården i länet 

Kommunen tog också kontakt med ungdomarna på högstadieskolan, för egentligen ville de inte sätta upp någon bom. Ungdomarna visade sig vilja ha en plats att hänga på, så lösningen blev en EPA-fritidsgård. Den kommer att bli den första i sitt slag i Kronobergs län och nu kommer bommen kanske kunna blockas bort.

– Vi får se, men jag hoppas att den kommer bort, säger Mikael Jeansson (S).

Tom fiskestuga kommer till nytta

Kenth Axelsson, fritidssamordnare på kommunen, har sett till att EPA-gården kan bli verklighet. Han har hjälpt föräldrar att starta en förening och ordnat lokalen, en tom gammal fiskestuga några kilometer utanför samhället.

– Jag tror det blir att bli ett ställe där de går in och värmer sig, men jag tror att fokus kommer att ligga ute på parkeringen. De kommer nog hänga kring fordonen och spela musik, säger han. 

Tror du att fritidsgården kommer lösa problemet med stök i samhället? 

– Ungdomarna kommer givetvis köra inne i byn, men förhoppningsvis blir det inte samlingar där de står och spelar musik, säger Kenth Axelsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.