Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Brinkehed, Amandus Karlsson, Ville Bång, Tim Hyllstedt och Casper Bengtson är några av Tingsryds EPA-ungdomar som tror att det blir bra med en egen fritidsgård. Foto: SVT/Jan-Erik Lundberg

EPA-ungdomar i Tingsryd får egen lya – ska bort från centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit mycket oljud på parkeringarna i Tingsryd från ortens ungdomar som kör A-traktor. Nu ska de få en helt egen fritidsgård i utkanten av samhället där man kan fixa med sina A-traktorer utan att störa.

Buskörning och höga ljudnivåer i samband med att ungdomar med A-traktorer har samlats på kommunens parkeringsplatser har länge varit föremål för klagomål. Nu har ungdomarna fått en helt egen fritidsgård – ”EPA-gården” – som kommer att ligga i Fiskestugan strax utanför samhället.

Ville Bång är en av ungdomarna som kommer att hänga här mycket.

– Ja det blir nog jävla roligt, alla andra får ju bort A-traktorerna från Tingsryd och vi får ett annat ställe att vara på och så länge det blir roligt så kommer vi ju vara här, säger Ville Bång.

Ett privat initiativ

I en röd stuga precis vid sjön Tiken kommer fritidsgården snart att slå upp sina portar för ungdomarna och deras A-traktorer. ”Epa-gården” är ett privat initiativ stöttat av kommunen.

Emelie Edgarn och hennes sambo har startat föreningen som kommer att driver EPA-gården men de hoppas att få hjälp av fler föräldrar. Förhoppningen är att kunna ha öppet minst ett par kvällar i veckan, men det krävs att en vuxen finns i lokalen. 

– Vi kommer att kunna öppna tidigast vid nyår då parkeringen utanför ska vara klar. Sedan hoppas vi på att fler föräldrar vill engagera sig i föreningen, för då kan vi ha öppet fler kvällar, säger hon. 

Föreningen som ska driva verksamheten är ideell och uppstartad av privatpersoner.

– Lokalen hyr vi av kommunen och på det viset är de inblandade men inte mer, säger Emelie Edgarn.

Stänger vid klockan 22

Gården kommer stänga klockan 22:00, men vill man hänga kvar och fortsätta att umgås finns en parkering precis utanför.

– Vi kan ju vara här på parkeringen, men vi får ju inte vara kvar inne i huset, säger Amandus Karlsson.

Läget är enligt ungdomarna på plats väldigt bra.

– Det är lite avskilt och vi kan spela vår musik här utan att störa någon, säger Amandus Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.