Egenborrad brunn en risk för tandhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Att ta sitt dricksvatten från egenborrad brunn kan innebära att man får i sig för lite eller för mycket fluor. Oavsett vilket så kan det vara skadligt för barns tänder.

Forskarna Anna Augustsson och Tobias Berger vid Linneuniversitetet i Kalmar har tittat närmare på hälsoeffekterna av fluor i vattnet.

– Man vill ha en viss dos fluor som ger förbättrad tandhälsa, men gränsen till när det blir skadligt är ganska tunn och man vet inte riktigt var den går, säger Anna Augustsson.

Fluorid förekommer i förhållandevis höga halter i vissa grundvatten i Sverige, enligt branschorganisationen Svenskt vatten. Proverna som forskarna tagit på cirka 5.000 brunnar visar på en stor variation mellan låga och ganska höga värden. Det högst uppmätta värdet i Kalmar län ligger på 10 milligram per liter, vilket är långt över gränsvärdet 1,5 milligram.

”Blir bruna fläckar”

Oavsett om värdet ligger långt under eller långt över gränsvärdet så kan det innebära problem för barns tandhälsa, det säger Hans Göransson som är ordförande för Tandläkarförbundet.

– Det är framförallt ett problem när tänderna anläggs. Höga fluorhalter kan ge missfärgningar på barnens tänder, oftast vita men vid höga halter kan det bli bruna fläckar och tänderna kan bli porösa, säger han.

För de med små barn och egen brunn så finns det ofta information att få på sin barnavårdscentral eller hos folktandvården om  fluorhalterna är där man bor. I vissa fall så kan man även få hjälp med att analysera sitt vatten, men ansvaret ligger i slutändan alltid hos brunnsägaren själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fluoranvändandet

Mer i ämnet