Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Maria Jabra och Egzona Dakaj är det självklart att ta vaccinsprutan mot HPV-viruset, men det var svårt att snabbt få tag på en ledig vaccintid. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Egzona var ivrig att vaccinera sig – hade svårt att hitta tid i Växjö

Publicerad

För studenten Egzona Dakaj kom erbjudandet om gratis vaccinering mot HPV-virus precis efter att hennes moster gått bort i livmoderhalscancer. Egzona ville boka tid direkt, men upplevde det som svårt att snabbt hitta en tid på den vårdcentral hon bor nära.

Kvinnor födda på 1990-talet erbjuds under året att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-virus, som orsakar livmoderhalscancer. Det är vanligtvis en dyr vaccinering. En dos kostar drygt 1400 kronor, och det behövs två doser för att vaccineringen ska vara tillräcklig.

Samma dag som studenten Egzona Dakaj, 26 år, fick höra talas om Region Kronobergs vaccinerbjudande bestämde hon sig för att boka en tid.

Växjö

– Min moster gick bort i livmoderhalscancer i oktober. Därför är det självklart att skydda sig själv nu när man har möjligheten till det. När min moster gick bort var det ett wake-up call, säger Egzona Dakaj.

Vaccintid avbokades två gånger

Men att vaccinera sig visade sig vara lättare sagt än gjort. Två gånger avbokades Egzonas vaccintid på grund av sjukdom på vårdcentralen, innan hon kom till skott.

– Det var svårt att hitta en tid, för de flesta tider var flera månader fram. Det fanns liksom inte tider tillgängliga, säger hon.

Region Kronoberg bekräftar att det varit ett högt tryck på vissa vårdcentraler i centrala Växjö, men att det å andra sidan finns mängder av lediga tider på andra ställen.

– Vi har 32 vårdcentraler i länet och majoriteten av dem har inte varit fullbokade, säger Lisa Öberg, projektledare på Region Kronoberg.

Hör varför Egzona Dakaj och pluggkompisen Maria Jabra bestämt sig för att ta HPV-vaccinet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria och Egzona har på nära håll sett varsin släkting drabbas av livmoderhalscancer. Hör dem berätta i klippet varför de utan att tveka väljer att ta HPV-vaccinet. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Detta är HPV-virus

• Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

• Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

• Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

• Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

• Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet