Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya HPV-vaccinet, Gardasil 9, är dubbelt så effektivt som det gamla. Därför hoppas region Kronoberg nu på att fler kvinnor i målgruppen tar chansen att vaccinera sig. Foto: SVT och TT

Region Kronoberg besvikna – hoppades på rusning till gratis HPV-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Alla kvinnor i Kronoberg födda mellan 1994-1999 kan under året ta det nya HPV-vaccinet kostnadsfritt för att skydda sig mot livmoderhalscancer. Men hittills har bara drygt en sjundedel av målgruppen tagit del av erbjudandet och det är långt ifrån godkänt, tycker region Kronoberg.

Kampanjen startade vid årsskiftet och pågår året ut. Regionen vill nå kvinnor födda på 90-talet eftersom den åldersgruppen inte har lika hög vaccinationsgrad som yngre kvinnor.

Dessutom är det nya vaccinet dubbelt så effektivt. Tidigare erbjöds vaccinet Gardasil 4, som endast skyddar mot fyra HPV-virusvarianter. Nu finns Gardasil 9 – ett vaccin som skyddar mot nio varianter av HPV (humant papillomvirus).

Har vaccinerat färre än förväntat

Totalt är det 6800 kvinnor som tillhör målgruppen i Kronobergs län och drygt 1000 har nappat på erbjudandet.

– Vi hade nog förväntat oss lite mer tryck i början. Vi behöver kunna komma upp i hälften i alla fall och helst 75 procent för att vi ska vara riktigt nöjda och att få den effekten vi vill ha, säger Lisa Öberg, projektledare för kampanjen på Region Kronoberg.

En dos kostar 1400 kronor

Satsningen är en del av en forskningsstudie från Karolinska universitetssjukhuset, efter en uppmaning från riksdagen att livmoderhalscancer ska utrotas inom sju år. Alla regioner i Sverige deltar för att få fler kvinnor under 30 år att vaccinera sig mot HPV.

– En dos kostar upp mot 1400 kronor, så det här är ett väldigt generöst erbjudande. Dessutom får du ta ett test för att se om du redan har ett HPV-virus, säger Lisa Öberg.

KLIPP: Tre frågor om: Gratis HPV-vaccin till unga kvinnor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Berglund berätta i klippet varför kvinnor födda mellan 1994-1999 ska ta HPV-vaccinet. Foto: Heiko Junge/TT/privat

Detta är HPV-virus

• Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

• Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

• Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

• Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

• Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.