Anne Vadasz Nilsson Foto: Henrik Montgomery/TT

EI: Villaägares elpris kan dubblas

Uppdaterad
Publicerad

Domen i Förvaltningsrätten kan få stora konsekvenser för Sveriges elnätskunder. Det menar generaldirektören för Energimarknadsinspektionen, EI, Anne Vadasz Nilsson.

– Domen är en katastrof. Vi tycker att den får orimliga konsekvenser för Sveriges elnätskunder om den står sig. Vi kommer självklart att överklaga domarna, säger EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson, och fortsätter:

– Vi tycker det är väldigt olyckligt att det finns det här utrymmet att tolka regelverket. Som vi tolkar domen så innebär den att höjningen kan bli ännu större än vad företagen ursprungligen begärde.

El-priset kan öka

Enligt EI:s bedömning kan domarna leda till att företagen får ta ut 60 miljarder kronor mer än föregående period.

– Domstolen har visserligen skrivit att företagen bara får vad de har begärt men som vi tolkar lagstiftningen så kommer alla att kunna få det bästa så att säga. Även om man inte begärt en kalkylränta på 6,5 procent så får man det. Det skulle som vi ser det nu kunna innebära en 50-procentig prisökning för en genomsnittlig villakund.

Förvaltningsrättens domar kan överklagas till Kammarrätten i Jönköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El-priset kan öka

Mer i ämnet