Det var när golfbanan ”Långe Jan” skulle renoveras som Ekerum återskapade sandiga öländska torrängar. Ängarna blev sedan en grogrund för växtligheter som har sitt ursprung på Öland men som har minskat i omfattning. Planen för hur golfbanan skulle renoveras togs i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar.
– Ekerum Resorts renovering av golfbanan visar ett bra samarbete mellan en golfanläggning och lokala myndigheter. Det är ett samarbete där båda parter drog nytta av varandras kunskap för att inte bara skapa en fin golfbana utan också rädda en försvinnande natur, säger Robert Martin, vice ordförande i SGA, som ansvara för priset tillsammans med Peter Edman på SGF, i ett pressmeddelande.
Motivering lyder:
Vinnaren av SGA & SGFs Natur och Miljöpris 2017 har genomgått en stor omvandling för att få anläggningen dit den är idag. Det som började med ett renoveringsprojekt på golfbanan slutade som ett av de bästa exemplen på ett gott samarbete mellan en golfbana och myndigheter. Det är ett samarbete som har integrerat golfbanan med sin omgivande natur för att främja en försvinnande lokal flora och fauna. Med ett stort miljötänk och strävan på att bättre hushålla sina resurser blev det en omvandling som drog till sig inte bara lokalt uppmärksamhet utan även ett av golfvärldens största miljöpriser, och nu även golf Sveriges största miljöpris.