Trots att höstens höga mjölkpris gav mer klirr i kassan för ekobonden Cecilia ”Cilla” Engström i Färanäs, Alvesta kommun, äts vinsten upp. I vanliga fall kan gården odla sitt eget spannmål, men årets skörd förstördes av torkan – precis som sommaren 2018.
Nu behöver hon låna drygt en halv miljon för att kunna köpa in det ekologiska och kravcertifierade foder som djuren behöver, för att gården med sina 80 mjölkkor ska kunna producera ekologisk mjölk till Arla. Ekofodret har blivit 30 till 35 procent dyrare sedan 2018, enligt Cilla.
– Det här med torkan är exceptionellt, men det är inte hållbart att låna till driften, år efter år efter år ,säger Cilla Engström.
”Mat måste få kosta pengar”
Samtidigt som omkostnaderna för ekologiska gårdar ökar, pressas också priserna i handeln. Det skiljer drygt en krona i butik mellan en liter ekologisk mjölk och en liter konventionell mjölk. Men ersättningen per liter för ekologiska lantbrukare ökar inte i förhållande till de höjda utgifterna.
– Att köpa mat med bra kvalitet måste få kosta pengar. Annars är det någon annan som får betala priset. Vi måste också få tjäna någon gång, det måste finnas en lönsamhet i svensk livsmedelsproduktion. Annars finns det snart ingen mat i Sverige, säger Cilla Engström.