Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ekobonden Cilla Engström in till mjölkkorna i klippet, och hör henne berätta varför gården måste ta en halv miljon kronor i lån för att ha råd med foder. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Torkan tog hennes skörd – Ekobonden Cilla måste låna en halv miljon för foder till sina djur

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka förstörde stora delar av ekobonden Cilla Engströms spannmål, som skulle gått till djurens utfodring på gården i Alvesta kommun. Nu tvingas hon låna en halv miljon kronor för att köpa in dyrt kravcertifierat foder.

Trots att höstens höga mjölkpris gav mer klirr i kassan för ekobonden Cecilia ”Cilla” Engström i Färanäs, Alvesta kommun, äts vinsten upp. I vanliga fall kan gården odla sitt eget spannmål, men årets skörd förstördes av torkan – precis som sommaren 2018.

Nu behöver hon låna drygt en halv miljon för att kunna köpa in det ekologiska och kravcertifierade foder som djuren behöver, för att gården med sina 80 mjölkkor ska kunna producera ekologisk mjölk till Arla. Ekofodret har blivit 30 till 35 procent dyrare sedan 2018, enligt Cilla.

Alvesta

– Det här med torkan är exceptionellt, men det är inte hållbart att låna till driften, år efter år efter år ,säger Cilla Engström.

”Mat måste få kosta pengar”

Samtidigt som omkostnaderna för ekologiska gårdar ökar, pressas också priserna i handeln. Det skiljer drygt en krona i butik mellan en liter ekologisk mjölk och en liter konventionell mjölk. Men ersättningen per liter för ekologiska lantbrukare ökar inte i förhållande till de höjda utgifterna.

– Att köpa mat med bra kvalitet måste få kosta pengar. Annars är det någon annan som får betala priset. Vi måste också få tjäna någon gång, det måste finnas en lönsamhet i svensk livsmedelsproduktion. Annars finns det snart ingen mat i Sverige, säger Cilla Engström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Cilla Engström räknar ut prisskillnaden mellan ekomjölk och konventionell mjölk i klippet. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet