Foto: Daniel Hols/SVT

Ekonomiprofessor: ”Oroad över att Ikea blir ägarlöst”

Publicerad

Med Ingvar Kamprad borta riskerar Ikea bli tjänstemannastyrt. Paradoxalt nog kan säkrandet av ägandet i stiftelser bli möbeljättens fall, befarar ekonomiprofessor Magnus Henrekson.

Ikea står precis som andra handelsföretag för nya utmaningar när e-handeln ritar om stora delar av ett köpmönster som vi vant oss vid. Men Magnus Henrekson, expert på entreprenörskap vid Institutet för näringslivsforskning, tror inte att det är något direkt hot mot Ikea.

– Då är jag mer oroad över att företaget blir ägarlöst, säger han.

Stiftelserna gör att ägarkonkurrensen försvinner och att bolaget blir ansiktslöst. En stiftelse är ju egentligen ingen, resonerar Henrekson.

– Kamprad har alltid sagt att han genom stiftelserna säkrat Ikeas framtid. Jag är tveksam till det.

Blir mer tjänstemannastyrt

Ingvar Kamprad genomsyrade hela Ikeas tänk och strategi, från kostnadsmedvetenheten till att alltid sätta kunden i fokus. Det kan försvinna på lite sikt, enligt Henrekson.

– Nu finns en risk för att Ikea blir mer tjänstemannastyrt, att de där uppe börjar belöna sig själva och att det sprider sig i organisationen, säger han

Wallenbergsfären har också lagt en stor del av ägandet i stiftelser, men där den nya generationen Wallenberg hela tiden mycket noga har skolats in. Det har inte Ikeabarnen på samma sätt, enligt Henrekson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet