Eldning i trädgård ledde till gräsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden på lördagen orsakade en privatpersons eldning av trädgårdsavfall en gräsbrand i Rössmåla i Tingsryds kommun.

Tony Klemets, yttre befäl på Räddningstjänsten Östra Kronoberg, är märkbart irriterad över att privatpersoner eldar utomhus vid den här väderleken.

– Trädgårdsavfall ska vi köra till återvinningsstationen, inte elda upp i trädgårdarna! Det är min bestämda uppfattning, säger han till SVT Nyheter Småland.

Bara 20 meter från skogskanten

Området som brann var 75 gånger 30 meter stort och det blåste kraftigt. Men de fyra styrkor som var på plats lyckades hindra branden från att sprida sig till skogen som bara låg cirka 20 meter från brandplatsen. 

– På ytan är det väldigt torrt. Inte såklart längre ner i backen men i ytgräset och i mindre buskar och liknande är det snustorrt, säger Tony Klemets.

Polisen har varit på plats och kommer att göra en anmälan, men vad rubriceringen kommer att bli är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.