Nu hävs länsstyrelsens generella eldningsförbud i Skåne och det är upp till varje kommun att sätta sina egna regler kring grillning. Foto: TT

Eldningsförbud nu även i Högsby och Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

Från klockan 12 på måndagen är det förbjudet att elda i skog och mark även i Högsby och Mönsterås. Flera andra kommuner i Kalmar län har sedan tidigare beslutat om eldningsförbud.

I fredags blev det klart att Kalmar, Nybro, Emmaboda och Torsås inför eldningsförbud från klockan 12 på måndagen. Nu ansluter sig alltså även Högsby och Mönsrterås till förbudet.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen i Kalmar län att det fortfarande är tillåtet att laga mat på platser som är utformade för detta – till exempel grillplatser. Det är även tillåtet att grilla på sin egen tomt, i grill eller annan anordning avsedd för matlagning, men alltså inte i skog och mark.

Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn, Borgholm och Mörbylånga har ännu inget förbud men allmänheten uppmanas av länsstyrelsen att vara ytterst försiktiga vid eventuell eldning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.