Elever blir lärare åt sina lärare

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar län blir eleverna lärare åt lärarna i ett sverigeunikt projekt, där eleverna utbildas till så kallade digitala coacher.

Totalt närmare 70 elever från skolor inom Kalmar gymnasieförbund har fått en kortare specialutbildning och rätten att kalla sig digitala coacher. Tanken är att dom ska vara stöd både för elever och lärare.

I dag samlades man i Kalmarsalen för att lyssna på föreläsningar och för att få lite extra inspiration. Tanken är att förutom den rena datorkunskapen ska coacherna också kunna berätta för lärarna vad eleverna faktiskt använder nätet och sina datorer till.

– Det kan vara lite känsligt att säga åt en lärare att så här ska du göra, de vill ju inte framstå som okunniga, säger Jennifer Bonér, elev på Jenny Nystömskolan till Smålandsnytt.

Coacherna kommer från skolor i  Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås. Det är andra andra året som man coacherna är igång.

På Kalmargymnasieförbund säger man att man inte känner till något liknande projekt någon annastans i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.