Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elkraftverk i fara vid översvämningen – väggar förstärks Foto: Räddningstjänsten/Micael Holmstrand

Elkraftverk i fara vid översvämningen – väggar förstärks

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån utanför elkraftverket i Ljungby når nu upp till fönstren. Under morgonen har väggar och fönster förstärkts för att klara av trycket utifrån.

– Ljungby energi har bedömt att man måste stärka upp konstruktionen för att trycket på väggen är så högt. Vi kommer att hjälpa dem med pumpkapacitet, säger Carl Håkansson, räddningschef.

Det har nu byggts träställningar inuti byggnaden som ska hålla väggarna från kollapsa. Skulle väggarna trots det inte klara trycket skulle vattnet kunna forsa in i elkraftverket.

På söndagseftermiddagen meddalade kommunen att de kontinuerligt arbetar med att bland annat plocka upp träd, båtar och annat för att säkra att inte vattenflödet stoppas upp i ån Lagan. Dessutom utförs grävning i Hamneda för att förebygga att bron ska påverka flödet negativt.

– Vi samarbetar med flera aktörer såväl inom organisationen som utanför, bland annat med Försvarsmakten, säger Carl Håkansson

Höga vattenflöden

I onsdags utfärdade SMHI en klass 2-varning för Ronnebyån, Mörrumsån och delar av Lagan. Sedan dess har vattnet fortsatt att stiga, som konsekvens av ovanligt mycket nederbörd den senaste tiden.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI mycket besvärligt väder som ”kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.

I Ljungby kommun har räddningstjänsten tagit hjälp av Försvarsmakten för att bevaka viktig infrastruktur från att översvämmas Räddningstjänsten i Ljungby gick igår ut med en varning till allmänheten om att förbereda sig för eventuella översvämningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl Håkansson är räddningschef i Ljungby och han varnar nu allmänheten om att förbereda sig för eventuella översvämningar. Foto: Jonatan Börjesson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet