Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för extremt höga vattenflöden – utfärdar klass 3-varning

Uppdaterad
Publicerad

Busvädret fortsätter att härja i stora delar av södra Sverige. SMHI höjer varningen från klass 2 till klass 3 för vissa vattendrag.

– Minsta förändring kan vara problematisk, säger hydrologen Sara-Sofia Asp.

Varningen kommer efter ihärdigt regnande den senaste tiden. För både Nissan och Lagan höjs nu varningsnivån upp till klass 3, som enligt SMHI innebär ”extremt väder” och kan innebära ”stor fara för allmänheten”.

– Det är mycket vatten som ska ut. Det kommer att vara en långdragen process, säger Sara-Sofia Asp på SMHI.

Kulingvarningar är utfärdade för samtliga farvatten och SMHI har sedan tidigare klass 2-varnat, mycket besvärligt väder, för flödena i Säveån, Viskan, Ätran, Helge å, Mörrumsån och Ronnebyån.

– Än så länge är det Klass 2 som gäller i Ljungby, och vi kommer att göra en ny bedömning imorgon. Vi vet inte hur det kommer se ut då, det beror mycket på vädret, säger Sara-Sofia Asp.

Varningen för Nissan sträcker sig från Hyltebruk ut till havsmynningen. Varningen för Lagan sträcker sig från biflödet Bolmån, sjön Kösen och ned till havsmynningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.