Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är elverken som Lions i Kalmar skickar till Ukraina, se mer i klippet. Foto: Amanda Svensson/SVT

Elverk från Småland ska värma upp ukrainska skolor

Publicerad

Under torsdagen skickades en container och ett släp fyllt med elverk och varma kläder till skolor i nordöstra Ukraina. Det är en av flera leveranser som Lions väntas skicka från Kalmar.

På begäran av utrikesdepartementet i Ukraina har Lions i Kalmar samlat ihop 59 av 60 önskade elverk. Storleken på elverken varierar, men det största förväntas kunna ge elektricitet åt ett helt sjukhus eller en hel skola.

– För värme eldar de med koks, men det behövs el för att driva pumparna, och el behövs också för ljus och internetuppkoppling, för mycket undervisning görs online, säger Lennart Jakobsson som ska köra en av lastbilarna, och som redan har kört till Ukraina flera gånger tidigare.

Inflationen påverkar inte intresset att vilja hjälpa

Intresset att skänka varma kläder har varit stort och insamlingarna har inte påverkats av inflationen, det menar Mats-Åke Tunelid, distriktsguvernör för Lions Club i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.