Foto: SVT

Emigrantinstitutet väljer samarbeta med Kulturparken

Uppdaterad
Publicerad

Emigrantinstitutet i Växjö har nu beslutat att inrikta sig på ett samarbete med Kulturparken Småland.

Under måndagens styrelsemöte ställdes två förslag mot varandra om den fortsatta verksamheten för Emigrantinstitutet.

Ett förslag innebar ett samarbete med Kulturparken Småland och nystart för Emigrantinstitutet från nästa år. Det andra förslaget handlade om ett samarbete med Jonas Bronck Center i Sävsjö.

Emigrantinstitutet i Växjö

Förslaget för ett samarbete med Kulturparken Småland, som har sin verksamhet i Växjö, vann alltså. Något som gör att samlingarna kommer vara kvar i Växjö.

Men styrelsens beslut är bara ett principbeslut om den fortsatta verksamheten, så än kvarstår viss formalia.

Dessutom väljer delar av styrelsen att överklaga beslutet till högre instans för att på så sätt arbeta för ett samarbete med Jonas Bronck Center.

Kulturparken i Småland hoppas dock att processen inte ska ta för lång tid, utan att samlingarna kan överlåtas efter nyår för en nystart.

– Vår målsättning är att samlingarna ska bevaras och vara intakta här i Växjö och kunna komma allmänheten till del i framtiden. Detta med hjälp och stöd av landstinget Kronoberg och Växjö kommun, förklarar Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emigrantinstitutet i Växjö

Mer i ämnet