Foto: SVT

Amerikanska dollar kan rädda Emigrantinstitutet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningen för Emigrantinstitutet finns, om stiftelsens styrelse vill ta emot den. Det menar både stiftelsens ordförande Harald Runblom och Jonas Bronck Centers ordförande Curt Wrigfors.

Avvecklingsarbetet för stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet ska avbrytas och verksamheten ska startas om på nytt. Så sammanfattar stiftelsens ordförande Harald Runblom och vice ordförande Ulf Andersson sitt nya förslag för Emigrantinstitutets framtid.

Lösningen är pengar från Amerika.

Emigrantinstitutet i Växjö

– Vi sitter just nu på Köpenhamns flygplats och väntar på amerikanskt besök som bland annat handlar om Emigrantinstitutet, säger Curt Wrigfors, som är ordförande i Jonas Bronck Center i Sävsjö.

Amerikanska kontakter vill hjälpa

Han berättar att de har lagt fram ett antal förslag till Emigrantinstitutet, där ekonomiskt stöd från Jonas Bronck Centers amerikanska kontanter ingår.

– Vi har amerikanska kontakter som visar stort intresse för att Emigrantinstitutet inte läggs ner, säger Curt Wrigfors.

Vilka kontakterna är och hur mycket pengar det rör sig om vill han inte gå in på. Och enligt Harald Runblom är beloppet ännu inte fastsatt. Men i förslaget som Smålandsnytt har tagit del av nämns ett bidrag från Jonas Bronck Center på två miljoner kronor.

”Skickat ut en räddningsbåt”

– De har skickat ut en räddningsbåt och mitt förslag är att vi tar emot den hjälpen så att vi kan fortsätta verksamheten, säger Harald Runblom.

Problemet för stiftelsen har enligt Harald Runblom varit att kommunen inte vill stödja själva stiftelsen utan de vill ta kontrollen över samlingarna. Erbjudandet från Jonas Bronck Center innebär istället ett villkorslöst stöd till stiftelsen.

Det har tidigare varit tal om att flytta verksamheten till Sävsjö, där Jonas Bronck Center finns. Några sådana planer ingår inte i det nya förslaget, däremot ska lokaler i Sävsjö användas av stiftelsen.

Inte bundna till Växjö

– Emigrantinstitutet är på inget sätt bundet till Växjö men vi har inga planer på att flytta samlingarna, vi har ett bra hyresavtal med Kulturparken, säger Harald Runblom.

Stiftelsen Svenska Emigrantinstitutets styrelse kommer att ta ställning till förslaget på nästa styrelsemöte måndagskvällen den 2 juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emigrantinstitutet i Växjö

Mer i ämnet