Louise Sandqvist är folkhälsosamordnare på kommunen. Foto: SVT/Frida Lindhe

Emmaboda har fått nog – utbildar politiker om våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I kampanjen #Det räcker nu!! tar Emmaboda kommun ett eget initiativ för att skapa en gemensam kunskapsbas om mäns våld mot kvinnor för sina förtroendevalda och kommunanställda.

– Vi måste som kommun ta ställning och göra ett förändringsarbete för att skapa någon form av skillnad, säger Louise Sandqvist som är folkhälsosamordnare på kommunen.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 16 våldtäkter i Emmaboda kommun under 2020. Det är nio fler än vad som anmäldes 2019. I hela landet anmäldes nära 9 400 våldtäkter under 2020, det är ungefär 800 fler än 2019.

– Det är tuffa siffror att läsa och mörkertalet är ju ofta väldigt stort. Det är där ”#Det räcker nu!!-kampanjen” började, säger Louise Sandqvist.

Emmaboda

Målet: Utbilda alla förtroendevalda

Målet med kampanjen är att utbilda alla ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i en webbkurs om våld som Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) tagit fram. Alla kommunanställda ska också gå kursen.

– Vi tyckte den var bra att inleda med för att skapa en gemensam grund för vilken kunskap vi har om den här frågan, säger Louise Sandqvist.

”Måste ta ställning”

Webbkursen kommer bli en återkommande utbildningsinsats för alla nyanställda en gång per år och en gång per mandatperiod för förtroendevalda.

– Vi måste som kommun ta ställning och göra ett förändringsarbete för att skapa någon form av skillnad, säger Louise Sandqvist.

Se klippet om kommunens kampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet