Emmaboda drabbad av IT-attack samma dag som Kalix: ”Mardrömsexempel”

Uppdaterad
Publicerad

Emmaboda kommuns e-postserver blev hackad i mitten av december. Omkring 4 000 spam-mejl med skadliga filer skickades från kommunen. Att mejlhackningen hände samma dag som en annan kommun, Kalix, upplevde en av de största IT-attackerna mot en kommun någonsin verkar dock ha varit en ren slump.

Tillvägagångssättet och även motivet med hackningen tycks olika i Emmaboda och skräckexemplet Kalix, förklarar Henrik Andersson, IT-chef i Emmaboda.

– Hos oss ville de skicka spam-mail och få en spridning. I Kalix försöker man pressa ut pengar, säger han.

Emmaboda

I över ett dygn har kommunen nu arbetat utan möjlighet att skicka e-post. Någon prognos om när de tänker öppna mejlservern igen finns inte.

– Vi skulle kunna sätta igång mejlen men vi vill innan dess gå igenom servern för att se att det inte finns något annat som kan orsaka problem, säger Henrik Andersson.

”Man får en tankeställare”

Kommunen har en plan för om något liknande som hände i Kalix skulle hända Emmaboda. Efter attacken vill nu kommunen stärka skyddet genom nya investeringar. Samtidigt som det är en fråga om resurser.

– Vi kommer titta på ett system som kollar okänd nätverkstrafik mellan servrarna. Så förutom brandväggar och virusskydd kontrollerar man kontinuerligt av att trafiken som rör sig inom nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet