Foto: Skärmdump/TT

Emmaboda kommun har spridit tusentals skadliga mejl

Uppdaterad
Publicerad

Hackerattacken upptäcktes av en ren slump. En person som hört av sig till kommunen fick ett mejlsvar som stoppades av servern eftersom det innehöll programvara som i slutändan var tänkt att utsätta mottagaren för utpressning.

Hackerattacken upptäcktes på torsdagsmorgonen och mejlservern låg nere under några timmar.

– Nu funkar det som det ska, säger Henrik Andersson, it-chef i Emmaboda kommun, men vi vet inte den fulla omfattningen av den här hackerattacken. Vad vi vet är att 4000 mejl innehållande skadlig länk har skickats ut från våra servrar, vi vet inte vad den skadliga länken innehåller.

Hackare scannar servrar

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med en IT-säkerhetsanalytiker som själv har en bekant som fick ett skadligt mejl från Emmaboda kommun.

Mannen vill vara anonym, men säger att hackerattacken kan ha möjliggjorts av att systemet inte har uppdaterats.

– Hackare scannar mejl-servrar och hittar såna som inte uppdaterats, säger it-säkerhetsanalytikern. De kan påverkas av en sårbarhet som heter Proxyshell och som ger hackern full tillgång till systemet.

Den som som öppnar ett ”smutsigt” mejl får en zip-fil som i sin tur innehåller en excel-fil. Det är när man öppnar excel-filen som ett så kallat ransomware-program installeras i datorn med yttersta syfte att utöva utpressning genom att stoppa funktioner. Detta program skickar också den skadliga länken vidare till alla som finns i meilservern.

Lösenord byts ut

Emmaboda kommun går nu igenom systemet och alla loggar med hjälp av externa experter och lösenord byts ut. Kommunen ska också göra en GDPR-anmälan med anledning av att personuppgifter kan ha förekommit i mejlen från kommunen.

– Men jag tror inte att känslig information kan ha fått spridning, eftersom sådan inte ska hanteras i mejl över huvud taget, säger Henrik Andersson.

Emmaboda kommun ska informera om det som hänt via sin hemsida och sociala medier.

Såhär såg ett av mejlen med skadlig länk ut som under förmiddagen skickades ut från Emmaboda kommun. Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.