Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Ljungstorp på Svenska hästavelsförbundet hyllar hingsten Öjvinds insats för att bredda avelsbasen för gotlandsrussen. Foto: Oskar Mattisson, Ricardo Garcia/SVT

Hästavelsförbundet om Öjvinds resa: ”Viktig pusselbit för rasens bevarande”

Publicerad

Att det för första gången importerats utlandsfödda gotlandsruss till Sverige, tack vare hingsten Öjvind från Långasjö, är en viktig pusselbit för rasens bevarande.

Elisabeth Ljungstorp, som är premieringsförättare på Svenska hästavelsförbundet, säger att att arbetet med att bredda avelsbasen för gotlandsrussen nått ett viktigt delmål i och med att avkommor från hingsten Öjvind nu kommit till Sverige.

Öjvind åkte över till USA 2021 för att betäcka avkommor från de gotlandsruss som på 1950-talet skeppades över Atlanten.

”Visar stort engagemang”

Ett sto som kommit till tack vare Öjvind finns nu hos hästuppfödaren Alf Johansson i Långasjö utanför Emmaboda, där också Öjvind bodde innan han utvandrade för två och ett halvt år sedan.

– Det är en otrolig historia med entusiasm, som visar på ett stort engagemang för våra svenska gotlandsruss.

Hur viktigt är det att bevara gotlandsrussen?

– Det är jätteviktigt, det är ett kulturarv. Det är en genbank och en lantras som har funnits och som ska finnas, precis som andra lantraser från andra djurslag, säger Elisabeth Ljungstorp.

Hör Elisabeth berätta om balansgången mellan utveckling och bevarande i avelsarbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.