Här har magnetfiskarna precis fått upp en cykel ur ån Lagan i Ljungby. Flera ton skrot har man fått upp ur vattnet. Ett av fynden är en stor ”Rambokniv” som polisen har tagit hand om. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Rambokniv och 30 cyklar – Gustav fiskar med magnet i ån i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

För Gustav Bäck i Ljungby är det en stor magnet och en krok på lina som gäller när han ska ut och fiska. Fynden kan vara allt från vapen till helt vanliga cyklar som någon har slängt i vattnet i ån Lagan.

Se Gustav Bäck fiska cyklar ur Laganån i klippet ovan.

I två år har Gustav Bäck från Ljungby ägnat mycket tid åt att fiska med en magnet som han letar saker under vattenytan med.

Fiskelyckan har varit total. Flera ton skrot har han och svärfar fiskat upp ur ån, en fritidssysselsättning som innebär att ån Lagan har befriats från mycket skrot.

– Jag har fått upp sammanlagt 30 cyklar här från bron, säger Gustav Bäck.

Har en kraftig magnet

Gustav har fäst en speciell magnet vid en lång lina som han sänker ned i vattnet. När magneten fastnar i något föremål av järn så tar han hjälp av en stor krok att dra upp föremålet med.

Cyklar är ett vanligt föremål som fastnar på kroken. Skrotet hämtas sedan upp av kommunen. I Ljungby kommun ombesörjer parkförvaltningen bortforslingen.

Lagligt att fiska med magnet

Att fiska med magnet och dra upp föremål ur vattnet är helt lagligt. Om man hittar saker som bevisligen är stulna, som exempelvis vapen och andra föremål som är i gott skick och inte har rostat sönder måste man kontakta polisen.

Enligt Eva-Lotta Hermansson, som är pressansvarig vid Polisen i syd, så blir det sedan polisen som får avgöra vad som ska ske med föremålen.

Det är inte bara cyklar Gustav Bäck fiskat upp ur ån. Hör honom berätta i klippet ovan.

Det här är magnetfiske

• Magnetfiske är en relativt ny hobby som växer snabbt i hela världen.

• Vid magnetfiske används en extremt stark magnet (Neodymmagnet) i änden av ett starkt rep.

• Med hjälp av detta ”fiskar” man helt enkelt efter saker av metall som slängts i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.