Gruppen Tarabband och Susanne Rydén, Musica Vitaes orkesterchef. Foto: pressbilder

Arabiska toner när Musica Vitae möter Tarabband

Uppdaterad
Publicerad

Växjös kammarorkester Musica Vitae går in i en helt ny värld med arabiska toner.

– Det är en spännande resa för vår orkester, säger orkesterchef Susanne Rydén.

Repetitionerna för samarbetet mellan kammarorkester Musica Vitae och bandet Tarabband har nu dragit igång i Utvandrarnas hus i Växjö. Nästa vecka kommer de ge konserter på Musik i Syds tre huvudscener i Malmö, Kristianstad och Växjö.

– Nu kliver vi in i en värld som vi inte har rört oss i förut. Vi har tidigare gjort jazz och folkmusik, men nu ska vi jobba med det arabiska bandet Tarabband, säger Susanne Rydén, Musica Vitaes orkesterchef.

Växjö

Tarabbands musik har arrangerats speciellt för Musica Vitaes 15 stråkar.

– För oss innebär det en resa att kliva in i en annan musikstil. Vi får jobba med rytmer och klanger på ett annat sätt. Det är en spännande resa för vår orkester, säger Susanne Rydén.

Växjös kammarorkester Musica Viatae. Foto: pressbild

Stora i arabvärlden 

Bandet Tarabband har varit med i SVT-programmen Gokväll och i programserien Folkets musik med programledaren Kodjo Akolor. De beskriver sig själva som bandet som började spela på Rosengård i Malmö för tio år sedan och som nu spelas över hela arabvärlden. På klubbar i Beirut, på palats hos prinsessor i Abu Dhabi och på flyktingläger i Turkiet. 2017 mottog gruppen det prestigefyllda pristet Årets grupp vid Folk & Världsmusik-galan.

– Jag tycker att det är ganska häftigt att ett svenskt band som spelar arabisk musik är superstora i arabvärlden, säger Susanne Rydén.

”Så vi vill jobba”

Musica Vitae har stor variation i sin verksamhet. Ena dagen spelar de på nobelfesten i Stockholm och andra dagen på en förskola i någonstans i Kronoberg. Nu när det blir arabiska toner så hoppas de kunna nå en bred publik.

– Vi hoppas kunna locka en ny publik, men också kunna bjuda vår traditionella publik på en annan typ av musik. Det år så vi vill jobba, säger Susanne Rydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet