Mannen jobbade som chef på en enhet som skulle hjälpa barn och familjer, samtidigt misshandlade och våldtog han sin egen fru. Foto: SVT arkiv

Enhetschefen skulle hjälpa familjer – knivskar och våldtog sin egen sambo

Uppdaterad
Publicerad

Som enhetschef på en socialförvaltning skulle mannen stödja barn och familjer med problem. Samtidigt förnedrade, misshandlade och våldtog mannen sin sambo – ibland inför deras gemensamma barn. Nu döms mannen i hovrätten.

Mannen som bor och arbetar i Kronobergs län döms av Göta hovrätt till fem och ett halvt år i fängelse för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt i fyra fall.

I domen framstår kvinnans liv som ett rent helvete. Dagligen förhörde han henne, kontrollerade henne och försökte få henne att erkänna handlingar som aldrig skett.

När mannen inte var nöjd misshandlade han henne blodig med sparkar och slag med olika tillhyggen – vid ett tillfälle skar han henne med kniv i armen. Utöver detta våldtog han kvinnan brutalt vid flera tillfällen.

En del av gärningarna ska ha skett framför parets gemensamma barn.

Skulle hjälpa barn

Under tiden som övergreppen pågick fick mannen jobb på en kommun i Kronobergs län – som chef på en enhet som bland annat skulle hjälpa barn och familjer med problem.

När han anställdes gjordes en kontroll i belastningsregistret utan anmärkning.

– Han jobbade inte så länge innan han hamnade bakom lås och bom, säger HR-chefen på den aktuella kommunen.

Han är fortfarande anställd, men utan lön. När domen mot honom vinner laga kraft kommer kommunen göra ytterligare åtgärder.

Sänker straffet

I tingsrätten dömdes mannen för åtta våldtäkter, grov kvinnofridskränkning och grov misshandel. Men hovrätten ändrar domen och frikänner mannen för hälften av våldtäkterna.

Hans straff sänks därmed från sex år till fem år och sex månader. Men domstolen var inte enig, två nämndemän ville ha längre straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.