Foto: SVT

Enklare jaktregler räcker inte för att stoppa vildsvinen

Publicerad

Från och med 15 maj behöver inte längre jägare söka tillstånd för att använda värmesikten när de jagar vildsvin på natten. Bra, men inte tillräckligt säger Svenska Jägarförbundet, som vill se fler åtgärder för att stoppa vildsvinens framfart.

Vildsvinen orsakar stora skador på jordbruket och i ett försök att stoppa skadan underlättas nu regelverket kring den nattliga jakten på dem. Men det räcker inte, menar Jägarförbundet.

– Det handlar egentligen om att samverka bättre, det är egentligen den största framgångsfaktorn. För där man har en bra dialog mellan brukare och jägare där blir ofta både stämningen bättre och avskjutningen bättre, svarar Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet i Kronobergs län.

Vill se ett bättre lokalt samarbete

På det stora hela menar Elias Turesson att samarbetet fungerar bra mellan jordbrukare och jägare men att det behöver bli ännu mer lokalt. Till exempel behöver jägarna få reda på var känsliga grödor finns och att det etableras skjutgator som underlättar vid jakten.

Dessutom vill förbundet se att reglerna kring försäljningen av vildsvinsköttet blir enklare.

– Och att vi får till en småskalig försäljning av vildsvinskött. Idag är det som så att det måste gå via en vilthanteringsanläggning innan jag som jägare får sälja det till dig, till exempel, säger Elias Turesson.

Anpassningsbara djur

Den nuvarande lagstiftningen finns för att vildsvinskött kan innehålla trikiner. Han kan tänka sig att Sverige bör efterlikna hur det ser ut på kontinenten, där jägare registrerar sig på en hemsida där konsumenten i sin tur kan se att det köttet dem köpt är testat mot trikiner .

Vildsvinen är anpassningsbara djur, vilket gör att det inte bara är så enkelt att försöka skjuta av så många som möjligt. Då finns risken att de blir allt mer svåra att jaga. Till exempel har det funnits fler vildsvin per tusen hektar i Kronobergs län tidigare men det har inte skett lika stora skador som nu.

– Det vi egentligen har problem med är inte att vi har många vildsvin, utan det är ju att skadan de gör på jordbruket och framförallt det småbrutna jordbruket i Småland. Där behöver vi bli effektivare så de inte gör så mycket skada, sen om de är i skogen är de inget stort problem egentligen, säger Elias Turesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.