Hör Kinna Skoglund, ordförande för den ideella föreningen Arbetskraftsförmedlingen, berätta mer om hur de hjälper ensamkommande att få jobb. Foto: Arbetskraftsförmedlingen/ERIK MÅRTENSSON/TT

Ideella föreningen: Ensamkommande beredda flytta dit jobben finns

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 900 nyutbildade ensamkommande i behov av en fast anställning för att få stanna i Sverige har sökt sig till Arbetskraftsförmedlingen. Nu satsar den ideella föreningen på att matcha sökande med företagen i norra Sverige.

– Vi har börjat samarbeta med företag i norra Sverige där det behövs arbetare och de här ungdomarna kan flytta på någon vecka, säger Kinna Skoglund, ordförande för Arbetskraftsförmedlingen.

Riskerar utvisning

Nästan 900 unga i gymnasielagen har sökt sig till den ideella föreningen som genom olika aktiviteter försöker matcha företag med rätt kompetens.

De ensamkommande ungdomarna som nyligen tagit studenten behöver ordna en fast anställning eller avtal om minst två års anställning, sex månader efter studenten. Annars riskerar de utvisning.

– Vi trodde en corona-anpassning av regelverket skulle komma, en förlängning av tidsfristen för att hitta ett jobb till exempel. Men hittills har det varit tyst om det, säger Kinna Skoglund.

– Många företag vi kontaktar kände inte till de här ungdomarnas tuffa situation. Vi har förhoppningar om att vårt samarbete med företagen kan börja ge resultat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.