Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erica Weidenstolpe jobbar som personlig tränare och valde att bli mamma på egen hand. I videon får du följa med henne och sonen Luca på ett träningspass. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Erica skaffade barn på egen hand: ”Man ska göra det man själv vill”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra kvinnor per år skaffar barn utan en partner. Intresset för assisterad befruktning som ensamstående ser ut att öka. En av dem som valt att bli mamma på egen hand är Erica Weidenstolpe i Västervik.

– Man ska göra det man själv vill, säger hon.

Det är inte alltid lätt att hitta en partner. Erica Weidenstolpe har dejtat i flera år utan att hitta den rätta.

– Det är klart att jag har dejtat, men jag har inte träffat någon som jag har velat bilda familj med, säger Erica Weidenstolpe.

Hon visste att hon ville ha barn och när hon fyllt 30 år kände hon hur den biologiska klockan tickade.

– Tiden började bli knapp. Jag vill gärna inte få barn efter att jag blir 40, så då kändes det som att det var hög tid vid 36 års ålder.

Tillåtet sedan 2016

Sedan 2016 är det möjligt för ensamstående kvinnor att skaffa barn genom assisterad befruktning i den svenska vården. Det innebär att kvinnan insemineras med sperma från en donator eller befruktas genom IVF.

Man får omkring sex behandlingar kostnadsfritt genom regionen. Erica Weidenstolpe lyckades bli gravid redan efter första insemineringsförsöket.

– Jag hade nog räknat med att det skulle ta längre tid, men det gick redan efter första försöket, säger Erica som arbetar som personlig tränare.

Vad innebär det att vara ensamstående förälder? Och hur går det till? SVT:s reporter reder ut assisterad befruktning för den som lever som singel:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det att vara ensamstående förälder? Och hur går det till? SVT:s reporter reder ut assisterad befruktning för den som lever som singel. Foto: Christine Olsson / TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.