I mars blev det känt att Eskil Erlandsson (C) ska ha utsatt flera kvinnliga riksdagsledamöter för ”oönskad beröring”, därefter inleddes en förundersökning om sexuellt ofredande. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Erlandsson friades i hovrätten – domen överklagas till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november friade hovrätten den före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) från anklagelser om sexuellt ofredande. Nu överklagas den friande domen till Högsta domstolen.

I mars 2019 lämnade den förre landsbygsministern Eskil Erlandsson (C) sin riksdagsplats efter att tre kvinnliga riksdagsledamöter berättat att det utsatts för ”oönskad beröring” av Erlandsson.

Erlandsson friades från anklagelserna i Stockholms tingsrätt som menade att det inte funnits någon tydlig sexuell prägel på Erlandssons beröringar.

Eskil Erlandsson i rätten

Två av kvinnorna valde att överklaga domen till Svea hovrätt som meddelade sin dom i slutet av november 2020. En oenig hovrätt friade då Erlandsson för sexuellt ofredande.

Menar att det finns tydlig sexuell prägel

Nu överklagar de båda kvinnorna hovrättens dom till Högsta domstolen. Som grund för överklagandet anges att Erlandssons smekningar på den ena kvinnans insida lår och under den andra kvinnans kjolkant har en tydlig sexuell inriktning och bör bedömas som två fall av sexuellt ofredande.

Enligt målsägarbiträdet bör Högsta domstolen ta upp fallet för att tydliggöra vilken typ av beröring som ska anses vara straffbara sexuella ofredanden.

”Att beröra en person på låret, ovanför knät, utan att försäkra sig om att samtycke finns, är en beröring som är att anse som en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel” skriver kvinnornas målsägarbiträde i överklagandet och poängterar att det inte handlat om en passiv hand på kvinnornas lår, utan om aktiva beröringar.

Kvinnornas målsägarbiträde yrkar på att Eskil Erlandsson ska dömas för två fall av sexuellt ofredande och betala skadestånd till kvinnorna, samt bekosta deras rättegångskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet