Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kasia Musial Lilja, kultur- och fritidschef, berätta om skyfallet som tvingade Älghults bibliotek att stänga. Foto: SVT/Frida Lindhe

Ett år efter regnkaoset – fortfarande inget bibliotek i Älghult

Publicerad

Nu har det gått ett år sedan Älghult i Uppvidinge kommun drabbades av ett kraftigt skyfall. Biblioteket svämmades över och ett par tusen böcker förstördes. Men efter ett år står Älghult fortfarande utan bibliotek.

– Det är tillgängligheten som rubbas, säger Kasia Musial Lilja som är kultur- och fritidschef på kommunen.

Nu har det gått ett år sedan närmare 165 millimeter regn, på kort tid, föll över Älghult i Uppvidinge kommun. Skyfallet orsakade skador på flera kommunala fastigheter, varav biblioteket blev värst drabbat.

När det var som värst mätte vattennivån inne på biblioteket drygt 58 centimeter och ett par tusen böcker förstördes.

Kasia Musial Lilja är ny på sin post som kultur- och fritidschef på kommunen och har fått händelsen återberättad till sig.

– Vad jag har fått berättat till mig så fick de stå med hinkar och allt vad de hade för att försöka få bort allt vatten och försöka rädda det som gick. Det skedde mitt i semestrar och det var många som inte var på plats, så vi blev ju chockade.

Barn får läsa böcker i Alstermo

Ett år senare står Älghult fortfarande utan bibliotek. Idag hänvisas både elever och allmänheten till Alstermo.

Ser du några problem med detta?

– Det är tillgängligheten som rubbas. Det största problemet enligt mig är att barn och ungdomar inte har fått eller får får tillgång till någon fritidsläsning på plats i Älghult under ett års tid. Vi kan se att vi har tappat dem.

Nytt bibliotek väntas inom kort

Ett nytt skolbibliotek är på gång, det har man hittat en lokal för, vilken planeras renoveras till hösten. Men ett bibliotek för allmänheten dröjer.

Så sent som i juni 2022 fick kommunens kultur- och fritidsavdelning i uppdrag av kultur- och föreningsutskottet att göra en utredning om Älghults framtida bibliotek. Den här utredningen ska presenteras för politiken under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer