Regionen utför nu utökad smittspårning kring personen som smittats av deltavarianten av coronaviruset och har skickat in fler prover till sekvensering, säger smittskyddläkare Christian Blomkvist. Foto: SVT/TT

Första fallet av indiska varianten upptäckt i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Första fallet av den så kallade deltavarianten av coronaviruset, som tidigare kallades den indiska varianten, har upptäckts i Kronobergs län. Personen som bar på varianten ska ha varit sjuk för några veckor sedan.

– Jag har inte jättemycket detaljer om fallet i sig. Personen var sjuk för några veckor sedan och har nu tillfrisknat. Vi utför utökad smittspårning kring det här fallet och skickat ytterligare prover till sekvenseringen, men det tar lite tid innan vi får de svaren, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i region Kronoberg under regionens pressträff på fredagen.

Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter, och Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen att att man nu ser ett ökande antal fall, främst i Blekinge och Värmland. Där har skärpta smittskyddsåtgärder införts regionalt. I dagsläget finns inga planer att införa det i Region Kronoberg.

– Vi gör inte det på grund av ett fall, i Värmland till exempel har de haft mer utbrott av det. Det är många regioner som haft ett fall, säger Christian Blomkvist.

Kan finnas koppling till resande

Vilken kommun som deltavarianten upptäcktes i är Christian Blomkvist förtegen om. En smittspårning har gjorts tidigare men nu går man igenom smittspårningen ännu en gång.

– Det finns möjligtvis en indirekt koppling till resande.

Få nya smittade

Antalet nya fall av covid-19 är fortsatt få i Kronobergs län. I Markaryds kommun har inte ett enda nytt fall registrerats sedan förra veckan och alla kommuner med undantag för Växjö registrerar bara ett fåtal nya smittade.

Antalet inneliggande patienter med covid-19 är under fredagen 6 och ingen person intensivvårdas med covid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet