Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josefine Foxman berätta om den nära relationen till Fox Foxman: ”Jag kommer inte flytta så länge han är kvar”. Foto: Josefine Foxman

Räven Fox har blivit viral – har setts över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Räven Fox Foxman, som fått samma efternamn som Josefine Foxman, har fått en nära relation till Josefine. Fox kommer till Åseda på besök varje dag för att äta, umgås och se på när Josefine tar hand om sina hästar.

– Jag trodde aldrig han skulle fortsätta komma så länge, säger Josefine Foxman.

Det har gått ett halvår sedan räven kom på besök för första gången och nu har de fått en nära relation. Räven sover ofta utanför Josefines hus i Åseda och umgås med hennes katter och hästar.

– Vi älskar att umgås, säger hon.

Väcker starka reaktioner på sociala medier

Fox Foxman har blivit viral på Josefines sociala medier. Hon får kommentarer från hela världen och de allra flesta är fascinerade av deras relation. Men det är också många som inte är lika positiva till den.

– Jag får kommentarer om att han kommer tappa sin jaktinstinkt, men jag ser att han fortfarande jagar, säger hon.

Josefine Foxman har blivit anmäld till länsstyrelsen, men hon säger sig ha pratat med länsstyrelsen och gör inget som inte är tillåtet.

– Det är klart att jag inte tar in räven inomhus. Vi umgås alltid ute och på hans villkor, säger hon.

Risken finns att räven skulle klara sig sämre om Josefine skulle flytta från huset, men hon säger hon att hon inte kommer att flytta.

Mänsklig kontakt – möjlig risk

Kalle Hammarberg är vice ordförande i riksförbundet KFV (katastrofhjälp fåglar och vilt). Han menar att om djuret har passerat den präglingsperiod där räven vuxit upp med sina föräldrar är risken låg att människan påverkar rävens instinkter. 

– Om det är ett vuxet djur tror jag att jaktinstinkten påverkas väldigt lite. Det är en instinkt som sitter. Ser eller hör räven en mus under snön sitter jaktinstinkten där, säger han.

Ökad dödlighet

Men han understryker att det kan finnas risker med att djuren kommer för nära människor. 

– Den stora nackdelen är att man vänjer djuret vid människor. Det har visat sig att dödligheten bland vilda djur är betydligt högre i närheten av människor. Väldigt många olyckor beror på människokontakt. De kan bli orädda för bilar och människor, säger Kalle Hammarberg. 

Se Josefine och Fox Foxman i klippet ovan.

DETTA GÄLLER NÄR MAN MATAR VILDA RÄVAR

Att mata vilda rävar är inte helt okontroversiellt. Det är inte förbjudet, men avråds ofta av länsstyrelsens experter. Så här skriver Länsstyrelsen i Stockholm på sin hemsida:

”Under sommarhalvåret är det inte ovanligt att nyfikna ungrävar dyker upp nära bebyggelse. De kan vara närgångna och ibland ta sig in i bostäder. Beteendet är ofta övergående. Mata inte räven, varken avsiktligt eller oavsiktligt. Det kan göra att den stannar kvar längre. Låt inte sopor stå framme och håll dörren stängd om det behövs. Prata gärna ihop dig med grannarna för att minska mängden tillgängliga sopor och mat i området.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.