Den här spisen har varit monterad i Vita villan i Växjö som revs i höstas. Nu ligger den nedpackad i väntan på att kanske monteras upp igen. Foto: Jan-Eric Lundberg

Ett kulturarv riskerar att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på kakelugnsmakare i hela landet.

Det finns många gamla kakelugnar i hela landet som behöver ses över och kanske behöver muras upp på nytt, men det råder stor brist på kakelugnsmakare. I hela landet finns det mellan 50-80 kakelugnsmakare, en yrkeskår som blir allt äldre och där många rutinerade yrkesmän är i 70-årsåldern.

Orolig inför framtiden

I ett arkiv i Växjö så ligger det några helt unika kakelugnar omsorgsfullt nerpackade i lådor. Några av dessa är ifrån mitten av 1800-talet. Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland, är orolig inför framtiden och vad som ska hända med kakelugnarna om det inte finns någon som behärskar tekniken att mura upp dem på nytt.

– Ja det innebär ju på sikt att man inte kan sätta upp eller rekonstruera de här kakelugnarna som vi har förvarat. Det är ett kulturarv som försvinner och sakta tynar bort säger Lennart Johansson.

Landets enda utbildning

I Växjö finns landets enda professionella utbildning till kakelugnsmakare. Fredrik Jarrå är en av två elever som just nu går en tio veckors utbildning i konsten att mura kakelugnar. Fredrik är murare i grunden, vilket är ett krav för att komma in här.

– Det är inte så många som känner till det här längre, det glöms bort och det finns inte heller så många murare och det går hand i hand menar Fredrik.

Utbildning på tio veckor

Det är Lernia i Växjö som håller i utbildningen till kakelugnsmakare. Den är på tio veckor och för att få söka måste eleverna förutom att vara utbildade murare även ha ett yrkesbevis inom yrket med 6800 timmars erfarenhet.

Det är mycket som ska hinnas med under de här veckorna. Bland annat så får eleverna träna på att montera ner en kakelugn och sätta upp den igen. Murning av rökkanaler, tätning, blandning av olika bruk och så en diger samling av brandskyddsregler ska också läsas in. När utbildningen är klar så börjar en lång tid med murning av kakelugnar för att få erfarenhet.

De flesta av den gamla stammen av kakelugnsmakare har gått som lärlingar hos någon duktig hantverkare. I Växjö har det utbildats 17 elever under de senaste sju åren och lärare här är Anders Bergström.

– Jag tror att jag är ganska så ensam om att utbilda kakelugnsmurare, säger Anders Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.