Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jordi Marbà Bordalba kommer att jobba som kock i Sverige under sommaren. Foto: Gustav Röriksson

Spanske kocken Jordi rekryterades till jobb i Kalmar

Publicerad

Jordi Marbà Bordalba från Barcelona fick höra att det var brist på kockar i Sverige och fick genom svenska Arbetsförmedlingen kontakt med en restaurang i Kalmar. Efter knappt tio dagar i landet trivs han redan på sitt nya arbete.

Kockar är ett av flera bristyrken på den svenska arbetsmarknaden. Med hjälp av EURES, ett EU-nätverk som bland annat Arbetsförmedlingen är involverade i, lyckades restaurangen Krögers få tag i en kock inför sommarens högsäsong.

Nu ska kocken Jordi Marbà Bordalba jobba i Kalmar hela sommaren och han trivs redan med sin roll i Sverige.

– I mitt hemland brukar vi arbeta längre, ibland rör det sig om tio till tolv timmar. Här är det max åtta timmar om dagen och två dagar ledigt, så schemat är bra.

”Väldigt viktigt”

Kock har länge varit ett bristyrke i Sverige och därför är projektet med att rekrytera utomlands viktigt enligt restaurangägaren Aristoteles Agrotis, som nu anställt Jordi. Han undrar mest var Arbetsförmedlingen hållit hus tidigare år när de själva fått åka på rekryteringsresor utomlands.

Han upplever det som svårt att rekrytera kockar.

– Det är väldigt svårt, speciellt när man har en högsäsong och en lågsäsong. Vi behöver väldigt många på sommaren och lite färre på vintern. Det har varit brist på kockar rätt länge men i år fick vi hjälp genom ett projekt med Arbetsförmedlingen.

Aristoteles Agrotis. Foto: Gustav Röriksson

Flera branscher i behov

EURES-projektet är ett program på initiativ av EU som ska hjälpa den rörliga arbetsmarknaden inom unionen och vänder sig till alla branscher som har det tufft.

– I Sverige har vi många bristyrken, inom till exempel besöksnäringen, IT, ingenjörer, läkare och det är därför vi känner att det är svårt för flera arbetsgivare att hitta arbetskraft i Sverige. Vi inom EURES har möjlighet att hjälpa arbetsgivare att hitta kandidater eller personal från andra länder, säger Banna Thioubou, EURES-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer