Kockar är ett av flera bristyrken på den svenska arbetsmarknaden. Med hjälp av EURES, ett EU-nätverk som bland annat Arbetsförmedlingen är involverade i, lyckades restaurangen Krögers få tag i en kock inför sommarens högsäsong.
Nu ska kocken Jordi Marbà Bordalba jobba i Kalmar hela sommaren och han trivs redan med sin roll i Sverige.
– I mitt hemland brukar vi arbeta längre, ibland rör det sig om tio till tolv timmar. Här är det max åtta timmar om dagen och två dagar ledigt, så schemat är bra.
”Väldigt viktigt”
Kock har länge varit ett bristyrke i Sverige och därför är projektet med att rekrytera utomlands viktigt enligt restaurangägaren Aristoteles Agrotis, som nu anställt Jordi. Han undrar mest var Arbetsförmedlingen hållit hus tidigare år när de själva fått åka på rekryteringsresor utomlands.
Han upplever det som svårt att rekrytera kockar.
– Det är väldigt svårt, speciellt när man har en högsäsong och en lågsäsong. Vi behöver väldigt många på sommaren och lite färre på vintern. Det har varit brist på kockar rätt länge men i år fick vi hjälp genom ett projekt med Arbetsförmedlingen.
Flera branscher i behov
EURES-projektet är ett program på initiativ av EU som ska hjälpa den rörliga arbetsmarknaden inom unionen och vänder sig till alla branscher som har det tufft.
– I Sverige har vi många bristyrken, inom till exempel besöksnäringen, IT, ingenjörer, läkare och det är därför vi känner att det är svårt för flera arbetsgivare att hitta arbetskraft i Sverige. Vi inom EURES har möjlighet att hjälpa arbetsgivare att hitta kandidater eller personal från andra länder, säger Banna Thioubou, EURES-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Kalmar.