Bönderna Evald Palmér och Birgitta Nors berättar om när deras tre tjurar sköts ihjäl av jägare. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Gårdsägarna i Högsby fick tre av sina tjurar ihjälskjutna – av misstag

Uppdaterad
Publicerad

En tidig morgon i somras började Evald Palmérs dag med ett dystert telefonsamtal: Tre av hans tjurar hade blivit ihjälskjutna av jägare  – av misstag.

– Jag tänkte ”Vad fan har de gjort? Skjutit tre tjurar? Det kan inte vara sant”, säger Evald Palmér, som ännu inte fått någon ersättning för djuren.

Evald Palmér och Birgitta Nors har en gård med cirka 300 tamdjur i Högsby. Det var en natt i slutet av juli som jägarna av misstag sköt parets tjurar, något ATL var först med att berätta.

Tjurarna hade tagit sig ut från sin hage och gått till en grannes spannmålsåker, där jägare stod redo att jaga vildsvin.

– Vårt hus ligger en liten bit bort ifrån skottriktningen och där bor folk. Man blir lite rädd och tänker att det kunde varit någon människa i vägen, säger Birgitta Nors.

När Evald och Birgitta åkte ut till platsen där tjurarna sköts var de i chock och visste inte riktigt hur de ska hantera situationen. Enligt Birgitta Nors var tanken att de dagen efter skulle prata med jägarna om ersättning. Men ingen jägare stod att finna.

Har ännu inte fått ersättning

Evald och Birgitta berättar att torkan har drabbat dem hårt senaste åren och att de därför har det tufft ekonomiskt.

Paret säljer köttet från djuren själva och får då mer betalt mot att skicka djuren till slakteriet. De begärde därför 100 000 kronor i ersättning för de skjutna tjurarna.

Men trots att det har gått flera månader har ännu inga pengar kommit.

– Jag är besviken på jägarna och markägarna, de bollar över till försäkringsbolagen. Det är de som skjutit och ska betala och sedan få betalt av sitt försäkringsbolag, säger Evald Palmér.

”Man måste veta vad man skjuter på”

Evald Palmér säger att jägarnas försäkringsbolag varit i kontakt med honom men när pengarna kommer och hur mycket är fortfarande oklart.

Kan du ändå förstå att jägaren sköt av misstag?

– Nej, absolut inte, man måste veta vad man skjuter på. Det kunde ha varit en flicka som var ut och red, säger Evald Palmér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.