Entomologen Thomas Persson Vinnersten är osäker. Kringvirvlande fröer eller svärmande fjädermyggor – det är frågan. Foto: Privat / Entomart

Experter osäkra: ”Kan vara fjädermyggor – eller virvlande fröer”

Uppdaterad
Publicerad

Det täta molnet av svärmande insekter som Lars Eriksson i Moheda har filmat kanske är nåt helt annat än just insekter. Entomologen (insektsexperten) Thomas Persson Vinnersten misstänker att det kan vara fröer eller liknande som blåser omkring.

Insekter som dras till ljus flyger runt lite ”huller om buller” men så ser det inte ut på filmen.

– Rörelsen är lite för synkron, säger han, och det gör mig tveksam.

Thomas Persson Vinnersten får medhåll av entomologen Anders Lindström, som skriver på SVT Nyheter Smålands facebook-sida att det kan röra sig om något som blåser omkring i luften.

Känselspröt samlade som en plym

Om det ändå är en insekt ligger det närmast till hands att tro att det rör sig om fjädermyggor menar Thomas Persson Vinnersten.

– Det är lite sent på året, säger han, men med tanke på den senaste tidens värme är det ändå möjligt att det skulle kunna vara fjädermyggor.

Fjädermyggor uppehåller sig kring vatten och fukt och dras till ljus. Vad man kan göra är att leta efter spår av dem på husfasaden och i spindelväv. Om det handlar om insekter bör de ha fastnat där.

Fjädermyggan är lite mindre än en vanlig stickmygga och utmärks av att känselspröten är samlade i en plym på myggans huvud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.