ENligt arrangörerna var den strarka medvinden på cykelsträckan på Öland en bidragande faktor till rekordtiderna i årets Ironman. Foto: SVT

”Extremt gynnsamma” förhållanden bakom rekordloppet

Uppdaterad
Publicerad

l proffsklassen slogs det banrekord på samtliga sträckor under lördagens Ironman. “Det var extremt bra väderförhållanden som låg bakom rekordloppet”, säger tävlingsledaren Henrik Brovell.

Årets starka startfält talade för bra tider och redan på simningen gavs ett smakprov på vad som komma skulle. Svensken Alexander Berggren slog sitt gamla simrekord och klev upp ur vattnet efter 43 minuter och 50 sekunder. 

– Det kan nästan inte bli bättre förutsättningar för ett Ironman. Simmarna kunde simma medströms och cyklisterna hade bra medvind på Öland, säger Henrik Brovell.

Vinden i ryggen

Och med vinden i ryggen på Öland blev det också nytt banrekord på cykelsträckan av den slutlige vinnaren Boris Stein från Tyskland. 43-åringens cykling på 180 kilometer klockades på 04:03:08. 

Men även på den avlutande löpsträckan blev det nytt banrekord genom fransmannen Denis Chevrots 02.44.06.

Och det var inte bara vädret som gynnade tiderna i helgens tävling utan också förändrade kvalregler till världens kändaste Ironmantävling på Hawaii. 

– I år är vi den näst sista tävlingen för att kvala in till tävlingen på Hawaii. Detta har gjort att vi hade ett ovanligt starkt startfält med fler toppnamn som gjorde sitt för att pressa tiderna, säger Henrik Brovell. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IRONMAN KALMAR 2019

Mer i ämnet