Genrebild och Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare för kvinnokliniken i Region Kronoberg. Foto: TT / SVT

Region Kronoberg vill bryta trenden

Uppdaterad
Publicerad

Endast sju av tio kvinnor går på sin cellprovtagning för livmodershalscancer i Kronobergs län, vilket är den lägsta siffran i hela landet. Region Kronoberg vill bryta trenden och har under året utfört en del åtgärder för detta.

Under 2017 var det endast sju av tio kvinnor som genomförde sin cellprovtagning för livmodershalscancer i Kronobergs län. Det är den lägsta siffran i hela landet. Statistik visar även att Kronobergs län har legat i botten under de senaste tio åren jämfört med snittet från resten av landet.

Det visar uppgifter från Nationella Kvalitetsregistret för Cervixcancerpreventation som undersökt täckningsgraden per år under perioden 2007-2017.

Åtgärder för att bryta trenden

Katia Dahl Nordström som är verksamhetsutvecklare för kvinnokliniken i Region Kronoberg, berättar att de har utfört en del åtgärder för att försöka få fler kvinnor att genomföra sina cellprovtagningar.

– Den största åtgärden vi har gjort är att man får en kallelse med en fast tid. För där vet vi att kvinnor kommer i större utsträckning om man får en bokad tid. Det har vi från 16 april och vi har fått göra en ganska stor omorganisation kring det för att få till det, säger Katia Dahl Nordström.

Kalmar i topp

Under 2017 genomförde totalt 71.5 procent av de kallade kvinnorna, i Kronobergs län, sina cellprovtagningar. Det kan jämföras med rikets snitt som visar att 82.9 procent av kvinnorna genomförde sina besök.

Kalmar län har, jämfört med landets snitt, legat högt i antal genomförda besök länge. Under 2017 genomförde 89.6 procent av kvinnorna sina cellprovtagningar, vilket motsvarar nästan nio av tio kvinnor.

Nu hoppas även Region Kronoberg att deras utförda åtgärder ska leda till att fler kvinnor går på sina kallelser för cellprovtagning och att den tidigare negativa trenden ska brytas.

– Ja, det hoppas vi och om två år så tänker vi vara  bäst i klassen, säger Katia Dahl Nordström.

Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är att man någon gång har smittats av en viss typ av HPV, humant papillomvirus. HPV i underlivet är vanligt och sprids genom sex.

Hos de allra flesta som blir smittade läker infektionen av sig själv. Men några kvinnor får en bestående infektion som kan leda till skador på celler i livmoderhalsens slemhinna. Cellförändringar kan då uppstå och så småningom utvecklas till cancer.

Om man går på regelbundna cellprovskontroller kan cellförändringar som kan leda till cancer upptäckas och tas bort i god tid.

Källa: 1177 Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet