Södras pappersmassafabrik utanför Mönsterås Foto: Kaisa Andersson/SVT

Facket: ”Ingen ska behöva dö på sin arbetsplats”

Publicerad

Dagen efter den tragiska arbetsplatsolyckan på Södra cell i Mönsterås står fabriken fortfarande helt stilla. Fackförbundet Pappers inväntar nu som alla andra den utredning som nu ska göras av Arbetsmiljöverket.

Omkring 400 personer arbetar på pappersmassabruket i Mönsterås. En stor del av dem har under onsdagsförmiddagen inga arbetsuppgifter, eftersom produktionen för tillfället står helt still.

Anledningen till stoppet är Arbetsmiljöverkets utredning av den torkmaskin där den svåra olyckan inträffade under tisdagen.

Skulle byta maskindel

Det var vid ett byte av en maskindel på torkmaskinen som en man i 50-årsåldern fick svåra brännskador. Mannen fördes i ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Lars Nilsson, ordförande i fackförbundet Pappers avdelning 24 vid Södra cell i Mönsterås.

– Alla pratar om det, förstås. Det är fruktansvärt när det händer, ingen ska behöva dö på sin arbetsplats, säger Lars Nilsson, ordförande för fackförbundets Pappers lokalavdelning vid Södra cell.

”Inte ett extra farligt ställe”

Torkmaskinen är placerad i slutet av produktionskedjan där våt pappersmassa torkas för att sedan pressas ihop i massa-ark.

– Jag vill nog påstå att det inte var något extra farligt ställe utan det finns rutiner för hur jobben ska göras. Vi jobbar jättemycket med skydd och säkerhet eftersom det är mycket rörliga delar och maskiner inblandade, säger Lars Nilsson.

Senaste dödsolyckan för 13 år sedan

Facket inväntar nu Arbetsmiljöverkets utredning, och vidtar inga åtgärder innan den är klar.

– Men det är klart att det kommer bli på ett naturligt sätt mer fokus för skyddsombud att titta på om något liknande kan hända någon annanstans, och vi kommer fortsätta att följa upp och titta på skyddsutrustning som finns, om den räcker.

Senast det skedde en arbetsplatsolycka med dödlig utgång på bruket i Mönsterås var för 13 år sedan. Men den olyckan påminner på inget sätt om den som inträffade under tisdagen, enligt facket.

Utreder om arbetsmiljöbrott begåtts

En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död har också inletts. Polisutredningen pågår parallellt med Arbetsmiljöverkets utredning.

– I och med att någon dör under de här betingelserna, så inleds alltid förundersökning inledningsvis, sen får man se om den misstanken är korrekt, säger Christer Forsman, ansvarig åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer