Facket: ”Det är mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal menar att Bergkvara buss förfarande är lönedumpning.

Sveriges största privata bussbolag Bergkvarabuss i Kalmar, anlitade bemanningsföretaget Billig Arbetskraft. Konsekvensen blev svältlöner för några av de anställda som bara fick 30 kronor i timmen.

Resten av de drygt 200 kronorna tog bemanningsbolaget

Bergkvarabuss lönedumping

Fackförbundet Kommunal, som har kollektivavtal med Bergkvarabuss, är upprörda efter att ha fått uppgifterna om det som de anser vara ren lönedumpning.

– Det här är mycket allvarligt. Om man tar in folk och dumpar lönerna, så kommer det i längden att drabba de anställda på något sätt, säger Kommunals ombudsman Glenn Holmberg.

– Ingen ska kunna tjäna på att dumpa lönerna. Det kan bli fråga om skadestånd, menar Glenn Holmberg.

De tre lettiska chaufförerna skrev på anställningsavtalet med Billig Arbetskraft, för i Lettland är trettio kronor en rätt bra timlön. Men en svensk busschaufför skulle ha fått minst etthundratrettiofem kronor för samma jobb.

Valentina, som är gift med en av de lurade chaufförerna berättar i en intervju med internetsajten Stoppa fusket att bemanningsföretaget Billig Arbetskraft verkade seriösa.

– Vi litade på dem, men det visade sig att vi blev lurade på allt, säger Valentina.

– Jag kände inte till att de lettiska förarna fick så lite betalt, det har jag fått veta nyss, säger Bergkvarabuss vd Göran Mellström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergkvarabuss lönedumping

Mer i ämnet