Facket tycker inte att Ikea ska ta ansvar för nykterhetskontrollerna. (Personerna och bilen på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: TT

Facket kritiskt till Ikeas nykterhetskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet tycker att nykterhetskontroller av Ikeas lastbilschaufförer ska göras av myndigheter och inte av företaget.

Sedan några månader tillbaka utför Ikea nykterhetskontroller av lastbilschaufförer som lastar och lossar gods i Älmhult och Jönköping. Nu riktar Transportarbetareförbundet kritik mot företaget, skriver Smålandsposten. Facket anser att kontrollerna bör göras av myndigheter och inte av företag.

– Vad händer till exempel efter det att någon har blåst positivt, vem tar ansvaret efter det och hur påverkar det den enskilda arbetstagaren, säger Maria Arkeby på Transportarbetareförbundet till Smålandsposten.

Facket vill istället ha alkolås i alla fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.