Det var i förra veckan som Region Kronoberg gick ut i ett pressmeddelande och berättade att man minskat sina kostnader för inhyrda sjuksköterskor med 26 procent första halvåret i år, jämfört med samma period förra året.
Enligt Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg, har regionen under samma period dessutom lyckats knyta till sig fler fast anställda sjuksköterskor.
– Det överstiger de som lämnar oss i pension eller slutar av andra anledningar. Vi ser att vi har en nettoökning helt enkelt, säger hon till SVT Småland.
Ida Eriksson (M) säger att hon inte kan svara på om de nyligen fast anställda sjuksköterskorna motsvarar minskningen i antalet hyrsjuksköterskor.
Vårdförbundet: ”Tyngre arbetsmiljö för våra medlemmar”
Men enligt Vårdförbundet har de minskade hyrkostnaderna lett till att det saknats personal på flera avdelningar under sommaren.
Värst har det varit på akuten i Växjö. De hade – trots dispens att ta in hyrpersonal under semestrarna – under en stor del av sommaren svårt att nå upp till minimibemanningen på sex sjuksköterskor.
Detta trots att Region Kronoberg under vårdkonflikten i våras vid upprepade tillfällen bad Vårdförbundet om förhandling för att kunna bryta mot övertidsblockaden när bemanningen på akuten såg ut att understiga sex sjuksköterskor.
Samhällsfarligt under vårdkonflikten – okej under sommaren
Enligt facket hänvisade regionen då till att det skulle riskera att bli samhällsfarligt att ha färre än sex sjuksköterskor i tjänst.
– Så fort konflikten var över så var det plötsligt inte samhällsfarligt längre. Eller så kan man tolka det som att vi har bedrivit samhällsfarlig verksamhet under sommaren, säger Anna Seiborg Kidell.
Ida Eriksson (M) medger att läget på akuten varit ansträngt under sommaren.
– Vi hade önskat oss och hade budgeterat för att ta in fler hyrsjuksköterskor på akuten under sommaren, men fick inte svar på våra avrop. Vi arbetar stenhårt för att det inte ska bli så igen, säger hon till SVT Småland.