Anne-Lie Nilsson på Lärarförbudndet möter medlemmar som skickas hem när de blir gravida – trots att de vill jobba. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Fackförbunden: Arbetsgivare gör inte tillräckligt för gravida medarbetare

Publicerad

Antalet gravida arbetstagare som fått gå hem med graviditetspenning har ökat kraftigt senaste halvåret. Flera fackförbund uppger för SVT att gravida kvinnor har fått förbud mot att arbeta – utan att utreda möjligheten till andra arbetsuppgifter fullt ut.

– Det är för få omplaceringar, säger Ann Johansson från Vårdförbundet.

Sedan gravida blev klassade som en riskgrupp har antalet kvinnor som får graviditetspenning ökat kraftigt i Sverige. En av dem är Therese, som blev förbjuden att arbeta – och hemskickad utan lön.

– Någonting borde jag ju kunna göra i en kommun. Men jag fick inte ens vara inne på kontoret, säger hon till SVT.

Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning, oavsett om kvinnan är vaccinerad eller inte. Om det finns risk att bli smittad ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som är praktiskt möjliga och rimliga för att ge kvinnan andra arbetsuppgifter, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Men i vilken omfattning det görs i verkligheten har ingen myndighet koll på.

Fackförbundens larm

SVT Nyheter har varit i kontakt med tre fackförbund, Vårdförbundet, Lärarförbundet och Handels, som alla stött på att arbetsgivare förbjuder gravida kvinnor att arbeta utan att undersöka alternativa arbetsuppgifter.

– Det är inte så mycket jobb att undersöka, till exempel om man kan vara på en annan plats i butiken. Men så har man ändå inte gjort det. Det är ett arbetsmiljöproblem, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels.

Vårdförbundet, som tidigare under pandemin kämpade för att deras medlemmar som är gravida skulle slippa jobba med covidsjuka, har nu vaccinerade medlemmar som inte får jobba alls.

– Det är mindre vanligt att man blir omplacerad. Det tycker vi är lite märkligt för det är i regel stora arbetsgivare, både regioner och kommuner, som borde ha möjlighet att omplacera i högre dag, säger Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Kräver ersättning

Lärarförbundet har många medlemmar som skickats hem när de blivit gravida.

– Vi upplever att man inte tittar på hela kommunen, utan det hamnar hos varje enskild chef, säger Anne-Lie Nilsson, ordförande på Lärarförbundet i Växjö. Samtidigt håller hon med om att det kan vara svårt att hitta alternativa arbetsuppgifter för till exempel förskollärare.

Nu vill Lärarförbundet att arbetsgivarna ska kompensera de kvinnor som blivit förbjudna att arbeta, och har skickat en förhandlingsframställan om det till Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Arbetsgivaren: ”Ohållbart”

SVT har sökt SKR för en kommentar. Presstjänsten hänvisar till ett blogginlägg skrivet av Caroline Olsson, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik. Det handlar om oklarheten om vad som gäller för vaccinerade gravida medarbetare:

”När myndigheter (Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket) utfärdar olika och motsatta rekommendationer blir det omöjligt för arbetsgivare att veta vad som egentligen gäller. I dagsläget är det oklart om det är riskfyllt eller inte för vaccinerade gravida att arbeta under pandemin”, skriver Caroline Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.