Bengt, som vi kallar honom, har levt i vad han beskriver som psykisk terror i över tre år. Trots att det inte längre finns några misstankar mot honom, så vill han vara anonym. Framför allt av omtanke för sina tonårsbarn, som har fått lida mycket sedan deras pappa blev misstänkt för att ha förgripit sig sexuellt på en fyraårig. Ungdomarna hängdes bland annat ut på sociala medier där de fick veta vilket svin till pappa de hade.
– Bitvis har det malt sönder oss som familj. Vi har grottat ner oss i ärendet som har inneburit mycket oro och rädsla, säger Bengt.
Bengt fru fortsätter:
– Det har varit en fruktansvärd påfrestning. Många gånger har vi mått så dåligt. Det har också gjort att vi inte varit de föräldrar vi skulle ha velat vara, för vi har varit så upptagna med de här anklagelserna.
Var stödfamilj till flickan
Bengt och hans familj har varit kontakt- och stödfamilj till flera barn under många år, på uppdrag av socialförvaltningen i Ljungby kommun.
I början av 2012 blev familjen kontaktfamilj till en fyraårig flicka. Det skulle vara ett lätt uppdrag. Flickan hade en pappa som varit svårt sjuk och en mamma som jobbade mycket helg, så därför behövde hon stöd.
Flickan tillbringade varannan helg hemma hos Bengts familj. Till en början fungerade det ganska bra, men efter några månader blev flickan sur och tvär och ville inte vara hos Bengt och hans familj längre. Flickans mamma tolkade det som att dottern hade blivit utsatt för sexuella övergrepp av Bengt. De gjorde en polisanmälan.
Misstänkt under tre år
Där började ett helvete för Bengts familj, som skulle hålla på i över tre år.
Bengt hämtades av polisen på sitt arbete.
– Jag hade ingen aning om vad de handlade om. Jag kunde inte i min vildaste fantasi komma på något som skulle göra att polisen hämtade mig, säger Bengt.
Han blev anhållen under tre dagar. Polisen gjorde en husrannsakan där alla datorer, mobiltelefoner och kameror beslagtogs. Men ingenting som kunde styrka misstankarna mot Bengt hittades.
Inget stöd av socialen
När anklagelserna kom mot familjen upplevde de att socialförvaltningen i Ljungby, som var deras uppdragsgivare, vände dem ryggen.
– De borde ha någon form av ansvar när man gör ett uppdrag för dem, men när de frånsäger sig allt ansvar, så står man helt ensam, säger Bengt.
– Vi har inte fått något stöd av socialen alls. Det stöd vi har fått är från vänner och bekanta, brottsofferjouren och våra arbetsgivare, säger Bengts fru.
Bengt och hans fru har nu anmält socialförvaltningen i Ljungby till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Socialförvaltningen i Ljungby har också, efter att vi börjat titta på ärendet startat en egen utredning.
Lades ner efter 3 år
I höstas lades fallet ner. Att det dröjde över tre år från polisanmälan till tingsrättens beslut berodde framför allt på att flickans familj själva drev målet vidare som enskilt mål, efter att åklagaren lagt ner det. Något som är mycket ovanligt.
Men Bengt och hans fru menar att om socialförvaltningen i Ljungby gjort sitt arbete, så kanske det aldrig hade behövt gå så långt. För under tiden de var kontaktfamilj till flickan så påpekade de för socialen vid flera tillfällen att det fanns tecken på att allt inte stod rätt till med den fyraåriga flickan, men de uppgifterna skrevs aldrig ner. Därför riktar de nu hård kritik mot journalhanteringen.
– De skrev aldrig in i journalen vad jag sa eller anmälde. Vi hade till exempel ett uppföljningsmöte, men vad som sades där skevs in först sju månader efteråt. Om det som vi berättat hade stått med i vår resursjournal, så hade polis och åklagare fått en helt annan vinkel på hela ärendet, säger Bengts fru.