Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvunna Agnetas sambo, Matz Eklund, är kritisk till polisens agerande. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: Privat/SVT

Agnetas sambo kritiserar polisen – kom två dygn efter kroppen sågs i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan ska en dykare ha påträffat en kropp i sjön Möckeln under sökandet efter försvunna Agneta. Matz Eklund, Agnetas sambo, är kritisk till hur polisen agerade efter fyndet.

– Hade de bara kommit i tid känns det som att de hade hittat Agneta den dagen, säger han till SVT Nyheter Småland.

En påse kläder lämnad vid en badplats. Det är det sista tydliga spåret efter 60-åriga Agneta som försvann i Björksebo utanför Vimmerby i juni. Polisen avskrev snabbt fallet som en drunkningsolycka i Hemsjön nära familjens hem, men familjen har fortsatt letandet med hjälp av frivilligorganisationer.

Sökandet flyttades senare från Hemsjön till sjön Möckeln, några kilometer från familjens hus. Likhundar markerade i sjön och friviliga dykare inledde sökandet.

Försvunna Agneta

Dykare såg en kropp

För några veckor sedan såg en dykare en kropp i vattnet, och polisen larmades. Därefter tog det två dagar för sjöpolisen att komma från Stockholm till sjön. Något Matz Eklund är kritisk till.

– De kom en dag senare än vad de sa, och då hade strömmarna redan fört henne bort.

Enligt Matz Eklund var polisens insats bara några få timmar lång. Men Roger Kjaer, gruppchef för dykarna på sjöpolisen i Stockholm, menar att insatsen var betydligt längre.

Han kan inte uttala sig om hur lång tid det tog innan gruppen kom fram till Möckeln men menar att insatsen var ordentlig.

– I sjön Möckeln har vi sökt i 13 timmar med sonar, säger Roger Kjaer.

I klippet svarar polisen på kritiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Polisen har inte resurser”

Matz Eklund anser att polisens förutsättningar för att söka efter försvunna personer måste ses över.

– Jag tror inte att polisen har resurser eller kunskap nog att kunna hantera försvinnanden, säger Matz Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Agneta

Mer i ämnet