Pappa dömd – kidnappade sin dotter

Uppdaterad
Publicerad

Den 13-åriga flickan drogs in i en bil utanför sin skola på Öland. Nu döms hennes pappa och ytterligare tre personer för att ha deltagit i bortförandet.

Pappan och en annan man döms till ett års fängelse för olaga frihetsberövande. Ytterligare två personer, en man och en kvinna, döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst för olaga frihetsberövande. Flickan får också ett skadestånd på 25.000 kronor.

Det var i oktober förra året som flickan drogs in i en bil utanför sin skola på Öland. Flickan fördes till ett hus i norra Kalmar län som tillhörde vänner till pappan. Hon försökte vid flera tillfällen fly men stoppades. Efter ett dygn lämnade pappan sin dotter hos bekanta i Norrköping, som tillkallade polisen.

Kidnappningen planerad

Enligt domen var kidnappningen planerad av de inblandade. Bakgrunden är en vårdnadstvist. Pappan har sagt att det handlade om att han ville träffa sin dotter. Han är övertygad om att det var hennes ”innersta vilja” att få träffa sin pappa, men att mamman och styvpappan hindrade henne.

Det tycker domstolen är osannolikt. Sparad dokumentation av elektronisk skriftväxling mellan far och dotter visar att dottern bestämt motsatte sig umgänge med pappan.

Ytterligare en kvinna som var misstänkt för samma brott frias.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka bortförd

Mer i ämnet